Eväitä hampaiden valkaisua harkitsevalle

Vaikka hampaat hohtavatkin kevätauringossa kirkkaammin kuin marraskuisena aamuna kylpyhuoneen peilistä, on kevät hammasvalkaisun aikaa. Mieli piristyy itsensä hoitamiseen ja ihminen herää talvihorroksesta. 

Jos koet, ettet ole tyytyväinen hampaittesi väriin, kannattaa kysyä ammattilaiselta, mikä olisi juuri sinulle parhaiten sopiva valkaisumuoto. Saatko haluamasi kirkkauden puhdistuttamalla hampaasi ulkoisista värjäytymistä ja hankkimalla hammastahnaa, joka ylläpitää hampaittesi väriä, vai onko kemiallinen valkaisu se hoitomuoto, jolla saat haaveilemasi hampaat. Itse asiassa aika moni haluaisi hampaittensa olevan vaaleammat: tutkimusten mukaan jopa 17,9-52,6% ihmisistä on tyytymättömiä hampaittensa väriin. Tyytymättömimpiä ollaan Kiinassa.

Hampaiden valkaisu on turvallinen ja yleisin esteettisen hammashoidon muoto, kun se on ammattilaisten ohjeiden mukaan kotona tai vastaanotolla tehty. Tee-se-itse -menetelmällä, villisti omin päin tehtynä on hampaiden eroosiovaurioiden, paikka-aineiden vaurioitumisen ja vihlomisen komplikaatioriski. Valkaisussa tulee huomioida nimittäin hampaiden ja ikenien kunto, valkaisuaineen kemialliset ominaisuudet (pH-arvo, vetyperoksidi-pitoisuus, vaikutusaika), suussa olevat paikat ja kruunut sekä haluttu päämäärä eli lopputulos.

Jos etuhampaissa on tosi paljon paikkoja, voi olla, että kauniimman hoitotuloksen saa laminaattihoidolla. Tällöin on turha tuhlata aikaa ja vaivaa loputtomaan valkaisuun, kun hoitosuunnitelma on ollut väärä.  Myöskin, jos hampaiden kärjet ovat hyvin läpikuultavat ja hampaat moniväriset, mennään valkaisuhoidolla ojasta allikkoon. Hyvällä suunnittelulla säästää aikaa ja rahaa, ja suunhoidon ammattilaiset neuvovat mielellään kun kysyt.

Hampaiden valkaisu on yleensä kivutonta. Pientä vihlomista voi kuitenkin esiintyä vastaanottovalkaisun aikana, mutta se menee nopeasti ohi.  Kotivalkaisu on yleisimmin 1-2 viikkoa kestävä kuuri, eikä yli 3 viikon valkaisua suositella koskaan.

Pienet asiat voivat tuoda mielihyvää, jollekin se voi olla kirkkaampi hymy.  Kannattaa siis ottaa hammasvalkaisu puheeksi tai käydä maksuttomassa valkaisun arvioinnissa.  Hymyileminen kannattaa ja vähentää stressiä, on todettu jopa tutkimuksissa.