Mikä aiheuttaa tummentumat ja värjäytymät hampaisiin?

Syömis-, juomis- ja nautintoainetottumuksemme värjäävät aikojen saatossa hampaitamme. Ravinnosta kertyy hampaiden pinnalle proteiiniverkostoa, johon taas ravinnon ja nautintoaineiden väripigmentit kiinnittyvät muodostaen värjäymiä.
Osa pienimmistä väripigmenteistä pääsee myös kiilteen alle hammasluuhun. Nämä värjäymät näkyvät värittömän kiilteen läpi ja tästä syystä hammasluu tummuu.

Eniten värjääviä pigmenttejä on teessä, mutta kahvi, kolajuomat ja punaviini ovat myös yleisiä värjäymien aiheuttajia. Samoin tupakka ja nuuska. Muutamat lääkeaineet saattavat värjätä hampaita esimerkkinä nestemäinen rauta. Jos epäilet, että jollakin itse käyttämistä lääkkeistäsi on värjääviä haittavaikutuksia, kannattaa asiasta keskustella oman lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Pahempia värjäymiä aiheuttavat mm. syvälle mennyt karies, tapaturmat, joissa hampaan sisälle pääsee valumaan verta, kiilteen tai hammasluun kehityshäiriöt tai liiallinen fluorin saanti. Näissä tapauksissa tulisi aina ottaa yhteyttä hammaslääkäriin.