Hankaavuus & hammasvälit

Hampaiden puhdistus, eli huolellinen harjaus aamuin illoin, on tärkein hampaiden ja ikenien terveyttä ylläpitävä asia. Tässä kirjoituksessa perehdytään kuitenkin tarkemmin hammastahnojen hankaavuuteen  ja hammasvälien oikeaoppiseen hoitoon. Edellinen postaukseni, Hampaiden puhdistus, löytyy oheisen linkin takaa. Käykäähän lukaisemassa!

Hammastahnojen hankaavuus

Tarvitseeko hammastahnan hangata? Yksinkertainen vastaus, ei tarvitse. Ei missään nimessä ainakaan päivittäin. Kaupan ja apteekkien hammastahnavalikoimat pursuavat erilaisia valkaisevia tahnoja, joissa luvataan maat ja taivaat. Muistettava on kuitenkin, että säännöllisessä käytössä kovasti hankaavat tahnat voivat aiheuttaa kiilteen menetystä, eroosiota. Siksi suosittelen aina esimerkiksi valkaisun ylläpitoon tai kevyeen kirkastukseen tahnaa, jossa on esimerkiksi papaiinientsyymiä ja vain hieman jos ollenkaan hankaavuutta. Hankaavuus merkitään aina RDA luvuilla. Tahnat, joissa on hitunen peroksidia ovat aikuiselle säännöllisesti käytettynä tehokkaita apuvälineitä pitämään epätoivotut värjäytymät poissa.

Hammasvälien hoito

Hammasvälien puhdistus minimissään kolmesti viikossa on hyvin tärkeää, sillä alkavat reiät ja kariekset löytyvät yleensä juuri hammasväleistä. Syynä tähän on lankaamattomuus tai tikutuksen/väliharjojen puute. Hyväksi kokemani tapa on suositella asiakkailleni hammasvälien puhdistusta aina iltaisin ennen harjausta, jolloin unille mentäessä suu on täysin puhdas, eikä haitalliset bakteerit pääse yön aikana jytäämään suussa. Se, mitä menetelmää käytetään, on täysin mieltymysseikka. Työssäni toki opastan ja ehdotan aina parasta mahdollista välinettä.
Mitä tulee suuvesiin, niin niiden tarpeellisuudesta ollaan montaa eri mieltä. Joissain tapauksissa esimerkiksi klorhexidiiniä sisältävien suuvesien/tahnojen käyttö on aiheellista, jolloin hammaslääkäri tai suuhygienisti antaa asiakkaalle aina tarvittavat ohjeet. Fluorisuuveden käyttö esimerkiksi iltaisin ennen nukkumaanmenoa on myös hyvä tapa, mutta on hyvä muistaa, ettei se korvaa harjausta. Monen suuveden haittapuolena on irrallisten värjäytymien ilmaantuminen hampaan pinnoille. Nämä tummentumat voidaan kuitenkin saada pois ammattilaisen toimesta esimerkiksi soodapuhdistuksella. On hyvä muistaa, ettei suuvesien aiheuttama hampaiden värjäytyminen ole vahingollista hampaille ja on saatavissa helposti pois.