Hampaiden puhdistus

Julkaistu 04.08.2015 • Riikka Mehtonen

Hampaiden puhdistus ja huolellinen harjaus aamulla ennen aamupalaa sekä illalla ennen nukkumaanmenoa on kaikkein tärkein hampaiden ja ikenien terveyttä ylläpitävä asia. Kun tähän lisätään hammasvälien säännöllinen, minimissään 3 kertaa viikossa tapahtuva puhdistaminen tikuilla, väliharjoilla tai langalla, ollaan jo pitkällä.
Suuhygienistinä suosittelen aina sähköharjaa, sillä kenenkään hienomotoriikka ei yllä sähköharjan tasolle.  Toki manuaalisellakin harjalla voi saada ihmeitä aikaan, kunhan muistaa vähintään 2 minuutin säännön, hieman pyörittelevät harjausliikkeet ja kevyet otteet. Ehdottoman tärkeää on valita kaikkein pehmeimmät (super soft, sensitive) harjat, myös sähköharjaan. Pehmeintä harjaa käyttämällä ehkäistään ns. harjauskulumat, jotka voivat aiheuttaa jopa suunnatonta vihlontaa (ien nousee ja hampaan juurenpinta tulee esiin). Harjauskulumat eivät korjaannu itsestään, mutta niitä voidaan enneltaehkäistä ja ikenen nousu pysäyttää kevyellä harjausotteella, vähän hankaavalla tahnalla ja jo mainitsemallani erittäin pehmeällä harjalla.

Vaahtoa vai ei?

Hammastahnoissa on huimia eroja. Lähtökohtaisesti hampaat voi harjata jopa ilman tahnaa, kunhan huolehtii riittävästä fluorin saannista esimerkiksi tabletteina. Hammastahnahan ei puhdista plakkia vaan sen tekee mekaaninen harjaus. Myöskään purukumi tai suuvesi ei korvaa hampaiden harjausta. Tähän harhaluuloon törmään viikoittain vastaanotollani.

Valtavasta tahnojen valikoimasta voi olla vaikea löytää sitä kaikkein parasta ja itselle sopivinta. Tärkeintä tahnassa on fluori. Natrium layryl sulfate, eli suomeksi saippua, on täysin toisarvoinen. Eli niin kivalta kun vaahto tuntuukin, se ei puhdista suuta eikä hampaita, vaan sen tekee mekaaninen hampaiden puhdistus, ei tahnan vaahto. Erityisesti kuivasta suusta tai aftoista kärsiville suosittelen ehdottomasti fluoritahnaa, jossa ei vaahtoa ole. Työssäni olen huomannut asiakkaideni saaneen suurta hyötyä siirryttyään ei vaahtoavan tahnan käyttöön.

 

Kaikki blogijulkaisut »